Aan welke eisen moet mijn woningbrievenbus voldoen?

Voor de meeste mensen is de functionaliteit van een brievenbus van zeer groot belang, op de voet gevolgd door het ontwerp van de brievenbus. Wordt er weinig post bezorgd dan functioneert een kleine Design Brievenbus wellicht uitstekend. Krijgt de ontvanger veel post zoals kranten en tijdschriften, dan dient de brievenbus ruim genoeg te zijn daarvoor. Wellicht is het aanschaffen van een Pakketbox geen gek idee als er ook regelmatig kleine pakketjes worden bezorgd.

Toch is de manier waarop de brievenbus functioneel is voor de post ontvanger anders dan voor de postbode. De ontvanger let op hoe de bus beveiligd is en hoe deze te openen en de sluiten is. De postbezorger let erop of de afstand die hij moet lopen naar de brievenbus niet te ver is, of de gleuf groot genoeg is en of hij geen verwondingen oploopt bij het openen van de brievenbus.

Om de functie-eisen van zowel postbode als ontvanger samen te laten komen, zijn er enkele eisen opgesteld waaraan brievenbussen moeten voldoen. Zo weet de ontvanger zeker dat hij of zij de post goed ontvangt, en hoeft de postbezorger niet al te veel moeite te doen om de post correct in de brievenbus achter te laten. Hieronder vindt u in het kort de regels die zijn opgesteld:

  • De brievenbus moet zo dicht mogelijk bij de openbare weg staan opgesteld. Dit geld zowel voor een wandbrievenbus als een staande brievenbus. De regel is dat de brievenbus niet meer dan 10 meter verwijderd mag zijn van de openbare weg, dit geldt ook voor brievenbussen die aan of in de woning zitten. Daarnaast mag de postbode niet meer dan 2,5 meter naar boven of naar beneden lopen voor het bezorgen van de post.
  • Op de brievenbus moet duidelijk zijn aangegeven bij welke woning of gebouw de brievenbus hoort. Het huisnummer moet goed zichtbaar zijn. Als het hier een flat of gemeenschappelijk gebouw betreft, dan moeten de brievenbussen groepsgewijs zo dicht mogelijk bij de ingang van het gebouw staan. Wanneer u op een recreatieterrein woont, zal de post niet aan huis bezorgd worden. Alle post voor huizen in een recreatiegebied zal bij de ingang worden afgeleverd.
  • De gleuf van de brievenbus moet horizontaal in het bovenste gedeelte van de brievenbus zijn aangebracht. De gleuf mag niet lager dan 60 cm meter boven de grond zitten en niet hoger dan 1,8 meter boven de grond zijn. De gewenste hoogte is 1.1 meter.
  • De minimale afmetingen van de brievenbusgleuf zijn L 26.5 cm x B 3.2 cm.
  • De brievenbusgleuf moeten veilig zijn, zodat postbodes geen verwondingen kunnen oplopen, een briefklep met vering is niet toegestaan.
  • De minimale afmetingen van de postopvangbak zijn L 27 x B 15 x H 38 cm.
  • De vorm en de kleur van een buitenbus mag niet lijken op de brievenbus van een postbedrijf.

Voldoet uw brievenbus niet aan de eisen of bent u op zoek naar een nieuwe brievenbus? Kijk dan eens op de website van Brievenbuswinkel of kom langs in de showroom.

Bent u op zoek naar een brievenbusconstructie voor bij een flatgebouw, recreatiepark of verzorgingshuis dan bent u bij Brievenbus.nl aan het juiste adres.