Stoppen met roken? Wat wordt er nog vergoed?

De meeste mensen hebben geen weet meer van wat er wel en niet vergoed wordt vanuit hun zorgverzekering. Nu heeft iedereen hetzelfde basispakket met daarbij mogelijke aanvullende pakketten. Wie wilde stoppen met roken voor het jaar 2013 moest dit zelf betalen of een aanvullend pakket hebben, maar sinds 2013 is het stoppen met roken echter weer teruggeplaatst in het basispakket van je verzekering. Toch weten veel mensen zelfs heden ten dage niet wat er nu wel en niet vergoed wordt, iets wat niet heel erg meewerkt op het uiteindelijke doel; zorgen dat meer mensen stoppen met roken.

zorgIn Nederland rookt ongeveer een kwart van de bevolking, dat is een op vier dat is best heel erg veel, en zeker als je vanuit de zorg gaat kijken naar de kosten die daaruit voortkomen. Mensen die roken hebben veel meer kans op allerhande klachten en kwalen en zijn gewoon een stuk ongezonder. Iets wat een grote kostenpost kan worden in de toekomst zowel voor jezelf als voor je zorgverzekeraar. Reden temeer om het stoppen met roken weer in het basispakket te nemen, maar waarom dan nog altijd zo onduidelijk over wat er wel en niet vergoed wordt. Van de ruim één miljoen mensen die op jaarbasis proberen te stoppen slaagt slechts vijf procent hierin, en veel van de pogingen die falen zullen falen op onvoldoende hulpmiddelen. Als je al jaren ruim een pakje sigaretten per dag rookt, is de kans zeer klein dat je cold turkey op wilskracht blijvend zal stoppen met roken. Sterker nog, de kans om te stoppen is vijf keer groter wanneer je begeleiding hebt bij het stoppen met roken. Daarom is het een goede zaak voor de zorgverzekeraars om het stoppen met roken programma duidelijker en transparanter op te stellen, zeker nu het vergoed wordt.

Denk je erover om te gaan stoppen met behulp van je zorgverzekeraar? Informeer dan bij je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt om een programma te mogen volgen en of de verzekeraar de hulpmiddelen ook vergoed of dat deze van je eigen risico af gaan of dat je deze zelf dient te betalen. Bij een begeleid stoppen met roken programma krijg je ondersteuning, er wordt een zorgplan samengesteld met daarin hoe jij denkt te gaan stoppen met roken en een stappenplan. Hierbij zijn er mogelijkheden tot nicotine vervangende middelen, coaching en cursussen en zelfs andere medicatie mocht dat nodig zijn. Ga je het toch zelf proberen? Maak dan ook een stappenplan waar je naartoe kunt werken, kies een datum om te stoppen en zorg dat je de steun van je familie en vrienden hebt.